Summa sidvisningar

tisdag 9 februari 2010

Integrationsprojekt inom förskolan vt. 2010- ht. 2011

"Den växande rörligheten över nationsgränserna skapar en kulturell mångfald i förskolan, som ger barnen möjligheter att grundlägga respekt och aktning för varje människa oavsett bakgrund."Lpfö- 98

Jag heter Andrea Lucut och är dramapedagog. Jag jobbar med ett integrationsprojekt som riktar sig till förskolorna inom Norrby kommundel i Borås. Jag jobbar med dramapass och musikdrama och kommer att träffa barn från alla 14 förskolor inom kommundelen
fr o m VT 2010-HT 2011. Arbetet sker med 4 förskolor i taget i en serie om åtta veckor.
Musikdramat är en sångsamling där vi sjunger olika låtar både från den svenska och den utländska kulturskatten. Vi har även ett dramainslag i sångsamlingen som betyder att vi gestaltar eller dramatiserar kring olika låtar som "Bockarna Bruse" och "I ett hus". På dramapassen arbetar vi utifrån olika teman för att skapa förståelse för och om olika kulturer seder och traditioner.

Norrby är en mångkulturell kommundel med både invandrar- och flyktinggrupper från många olika nationer och kulturer. Därför har Norrby kommundel valt att genomföra aktiviteter som bidrar till ökad integration, ökad trygghet och självtillit för barnen i förskolan. Detta genomförs genom att utöka antal möten mellan svenska barn och barn med utländsk bakgrund. Mötena består av aktiviteter eller dramapass i blandade grupper och leds av mig som dramapedagog.

Syftet med projektet är att:



  • utöka antalet möten mellan förskolebarn med utländsk bakgrund och svenska barn
  • stärka förskolebarnens trygghet och självtillit
  • öka förståelse för och kunskaper om olika kulturer, seder och traditioner
De barn som berörs av detta är förskolebarn i Norrby kommundel, främst fyraåringar d v s barn som är födda 2006 och förskolebarn 0-3 år som deltar genom musikdramat. Målet med dramaprojektet är att på lång sikt bidra till ökad integration mellan svenska barn och barn med utländsk bakgrund och stärka förskolebarnens trygghet och självtillit.
På den här bloggen kommer ni att få följa med under projektets gång.Jag kommer att skriva om alla möten, kommentera och tänka kring integration och det här projektet. Den är till för alla som är intresserade som tex pedagoger, föräldrar, barn,den enskilde mannen/kvinnan på gatan.Bloggen fungerar också som en slags dokumentation för projektet.

Hör gärna av dig med tex ett litet inlägg.

Vänlig hälsningar
Andrea Lucut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar