Summa sidvisningar

fredag 24 september 2010

Vecka 38- Hur kan man göra en Ledsen kompis Glad igen?

Hur mycket kan Jag påverka? Kan jag göra att någon mår bättre?
Barnen behöver fundera på sådana frågor, de behöver Veta att de kan förändra. Att de kan göra en kompis som är ledsen glad igen. Hur gör man detta på ett sätt så att alla förstår? Hur leker man fram empati?
Beskrivning av begreppet empati taget från wikipedia:

"Empati betecknar förmågan att ha medvetande om andra personers känslor och att handla i enlighet med detta. Begreppet är nära besläktat med medkänsla och inlevelse, men sträcker sig utöver ett rent känslomässigt inkännande och förutsätter även ett rationellt värderande."


I veckans pass har barnen blivit bjudna på kalas. Ankan fyller år och Grodan har bjudit med barnen att överraska Ankan. Men för att komma till Ankan måste man först gå igenom två skogar: den Glada och den Ledsna skogen. I den Glada skogen gör man saker som gör en glad, vad är det för något då? Barnen föreslår att man gungar tillsammans och alla gungar, att man ger varandra presenter och alla får ge varandra presenter, att man kramas och alla kramas osv.
Men sen är det dags att gå igenom den Ledsna skogen. Här vill man inte vara, allting är ledsamt här. Fåglarna har gett sig av, här finns inga träd för de har blivit avhuggna. I Ledsna skogen är allt dystert och man måste göra allt man kan för att se till att komma därifrån och hjälpa dom som hamnat där att komma därifrån.
Där får barnen träffa Råttan. Han är ledsen för att han inte får vara med. Ingen vill vara vän med honom för de säger att Råttor är smutsiga och luktar illa och dessutom vet ju alla att Råttor är Tjuvar! Men Råttan är ingen tjuv, han jobbar och har pengar och dessutom badar han varje dag. (inspiration från barnboken Grodan och Främlingen)
Barnen får fundera kring hur de kan hjälpa Råttan att komma ifrån den Ledsna skogen, hur kan Vi göra Råttan glad igen?
Det kommer många förslag, vi kan hoppa med honom, vi kan klättra, till sist leder det till att de vill vara hans vänner och att han kan följa med på kalaset.
När de kommer till Ankans hus så överraskar de Ankan genom att låtsats vara träd. när ankan kommer på detta sjunger barnen för Ankan och hurrar på hennes födelsedag. Ankan blir jätteglad och tar fram en tårta som hon ska bjuda på. Det är ingen vanlig tårta utan en Glad- tårta! Innan man tar en bit av tårtan får man säga hur man kan göra en kompis som är ledsen glad igen. Alla barn får ta en bit av tårtan, ett litet hjärta som de får av Ankan som de kan ha för att komma ihåg detta tillfälle.

Detta är pass nr. 3. Syftet är att träna empati, att se andra och se att det man själv gör har betydelse för andra.
Jag upplever att barnen har förstått och tycker om att vara med i Grodans värld och allt som händer där. Jag hoppas också att pedagogerna för samtal kring det som händer och reflekterar vidare med barnen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar